Следвайте Гласове в Светият Синод реши, че приема с радост дарения

...
Следвайте Гласове в Светият Синод реши, че приема с радост дарения
Коментари Харесай

Светият Синод прие автокефалията на Македонската църква, казусът с името остава

Следвайте " Гласове " в 
Светият Синод реши, че приема с наслада дарения от Сръбската православна черква томос, с който се дава автокефалия на Православната черква в Република Северна Македония.

Сръбската черква е предложила въпросът за формалното име на църквата на Северна Македония да бъде решен в разговор с гръцкоезичните и останалите православни църкви, съобщи Българска национална телевизия.
В тази връзка от Светия Синод споделят, че ще назовават предстоятеля на църквата Северномакедонски архиепископ Стефан. Проблемът е, че Вселенската патриаршия одобри Македонската черква още веднъж под името " Охридска архиепископия " с изискването да не се употребява думата " македонска ". Нашата черква обаче по исторически аргументи не е съгласна с името " Охридска архиепископия ".
В известие от Българската патриаршия се споделя следното:

" Днес на свое съвещание, в цялостен състав, Светият синод прегледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий по отношение на каноническия статут на Православната черква на Северна Македония, и след извършено гласоподаване реши: Българската православна черква - Българска патриаршия с признателност към Бога и духовна наслада приветства решенията за повдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната черква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната черква на Северна Македония следва да бъде прегледан ". 
Така БПЦ стана третата в православния свят, която признава Македонската черква.
Първа схизмата подвигна Вселенската патриаршия, като я призна с името " Охридска черква ". Това стана на 10 май 2022 година Само два дни по-късно сръбският патриарх Порфирий разгласи, че Сръбската православна черква ще признае македонската за автокефална (независима), тъй като съборът на СПЦ е взел единомислещо решение за това.
Що се отнася до въпроса с името, Светият синод занапред ще се произнесе, както излиза наяве от известието. Но отново след акта на Вселенската патриаршия, Гавраил съобщи, че не може да ѝ се даде името Охридска Архиепископия, тъй като това е историческо име на българската автокефална православна черква от 1018 до 1767 г. 
През 2017 година Светият синод на Македонската православна черква съобщи, че признава Българската православна черква за своя църква-майка. Първоначално нашата черква имаше желание да помогне при признаването, само че поради казуса с името, процесът затихна.

Източник: " 24 часа ", segabg.com
 
 
 
 
 
15 Дек 20227615 Дек 202272215 Дек 202215715 Дек 202262315 Дек 20228415 Дек 2022570КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202230409 Дек 202269208 Дек 202290224 Sep 20223416
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР